Over ons


Inloophuis Haaglanden is gevestigd in een modern woonhuis in het Wateringse Veld. Het Inloophuis ontstond uit een idee van het Haagse echtpaar Hilde en Fred Lindhout, dat al jarenlang actief is in de patiëntenbeweging en zo in contact is gekomen met het fenomeen ‘inloophuis’. De eerste stappen werden gezet in 2003 en Inloophuis Haaglanden werd officieel geopend op 23 mei 2007 door Bert van Alphen, toenmalig wethouder welzijn van Den Haag.

Op de begane grond bevindt zich een grote multifunctionele ruimte voor groepsactiviteiten zoals workshops, lezingen en cursussen.
Op de eerste verdieping vind je een ruime huiskamer met een eetkeuken. Dit is een plek voor een goed gesprek met een van de gastvrouwen of –heren, of met medegasten. Bij mooi weer kun je hier heerlijk op het dakterras zitten. Wij hebben ook internettoegang en een bibliotheek met veel informatie over kanker. Een gastvrouw of gastheer helpt je graag.
Op de tweede etage heeft het huis een stilteruimte, waar je een persoonlijk gesprek kunt voeren of kunt mediteren. Alle ruimtes zijn huiselijk ingericht, zodat je je hopelijk snel thuis voelt.

Het Inloophuis is ook voor mindervaliden goed toegankelijk. Het huis heeft brede deuren, een ruime hal, een invalidentoilet en een traplift.

Het bestuur van Inloophuis Haaglanden bestaat uit Marike Lub (voorzitter), Arjan Bakker (penningmeester), Patrick Tettero en Rijk Kanters. De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Aan hen kunnen wel vergoedingen voor in de uitoefening van hun functie gemaakte onkosten worden uitgekeerd. Coördinatoren zijn Daisy van der Kraan en Lizette Abrahams.

Marike Lub, voorzitter

Mijn naam is Marike Lub. Ik ben klinisch psycholoog en sinds 1977 werkzaam in het Medisch Centrum Haaglanden als hoofd van de afdeling Medische Psychologie. Ons werk bestaat uit de zorg voor patiënten verwezen door alle specialismen, waaronder veel mensen met kanker. Daarnaast worden onderwijs en trainingen in communicatie gegeven aan artsen, verpleegkundigen en collega’s Het Inloophuis en de mensen die zich ervoor inzetten draag ik een warm hart toe. Het hebben van een belastende ziekte is vaak een eenzaam proces en het kunnen delen van ervaringen kan helpen dit proces te verlichten zowel voor mensen die kanker hebben als hun naasten. Vanuit mijn lange ervaring binnen het ziekenhuis en mijn contacten in de regio hoop ik bij te kunnen dragen aan het verstevigen van de positie van Inloophuis Haaglanden. Zeker in deze tijden van bezuinigingen en veranderingen in de gezondheidszorg is de rol van het Inloophuis belangrijk als een veilige en prettige plek om gehoord te worden, deel te nemen aan bijeenkomsten en workshops.

Ik ben betrokken geraakt bij het Inloophuis toen Fred Lindhout mij vroeg om deel te nemen in de Raad van Advies voor de start van het Inloophuis.

Patrick Tettero, bestuurslid

Mijn naam is Patrick Tettero en ik ben sinds oktober 2016 lid van het bestuur. In de afgelopen 20 jaar ben ik werkzaam geweest in en rondom ziekenhuizen. Eerst als (IC) verpleegkundige, later als vertegenwoordiger van medische apparatuur en de afgelopen 9 jaar als manager binnen het voormalig MC Haaglanden (nu Haaglanden MC). Momenteel ben ik werkzaam bij het CBR als examenmanager.

Ik ben door Marike Lub gevraagd om deel te nemen in het bestuur. Een aantal jaar geleden heb ik Marike geholpen bij een mooi project. En dat is precies waar ik blij van word: samenwerken om een probleem op te lossen of een nieuwe kans te verzilveren. Mijn persoonlijke motivatie is om een bijdrage te kunnen leveren aan het welbevinden van mensen die met kanker te maken hebben.

Rijk Kanters, bestuurslid

Mijn naam is Rijk Kanters, ik woon in Den Haag, waar ik al 33 jaar als huisarts werkzaam ben. Met mijn echtgenote werk ik samen in een rand binnenstad praktijk. De Haagse binnenstad is een interessant gebied waar een diversiteit van mensen wonen. Het is altijd een uitdaging contacten te leggen met mensen uit andere culturen, die vanuit hun visie soms heel anders aankijken tegen onze zorg. De grote sociale variëteit zorgt er ook voor dat je je steeds weer moet aanpassen aan de mogelijkheden en inzichten van de mens op je spreekuur.

Wij proberen onze zorg toch te leveren vanuit een compromisvisie: met de patiënt speel je een duet en geen duel. We proberen zo de waardes van de mens te respecteren.

In alle jaren heb ik veel patiënten op het spreekuur gehad wiens leven door de diagnose “kanker” op zijn kop werd gezet. Niet alleen het leven van de patiënt staat op zijn kop, maar ook dat van zijn gezin en systeem. Als huisarts probeer je daar zo holistisch mogelijk mee om te gaan. Het verhaal “kanker” begint vaak bij de huisarts en uiteindelijk komt de patiënt toch –genezen of niet- terug bij de hem of haar. In mijn beleven meer dan bij andere ziekten, deel je met de oncologische patiënt veel van zijn of haar angsten en onzekerheden over de toekomst, zelfs als de specialisten je hebben “genezen”. Ik ervaar het altijd als erg bijzonder dat je in die situaties een luisterend oor en een steunende schouder mag zijn.

Ik hoop mee te mogen en kunnen denken in de steun die het inloophuis mag bieden aan de groep mensen wiens leven door zo’n dreigende diagnose op zijn kop werd gezet.